Hårdrocksfestivaler

Gillar du lite hårdare och snabbare rockmusik? Gillar du att lyssna till denna musik under bar himmel med en öl i handen och lera runt fötterna? Då är hårdrocksfestivaler något för dig. Den som gillar att headbanga på festivaler har mycket att välja på, inte minst i Europa. Tyvärr börjar den europeiska festivalsommaren lida mot sitt slut, men misströsta inte. Vi tipsar här om ett par festivaler längre bort som kör under hösten. Har du inte råd med flyget till andra sidan jorden kan du lätt jämföra lån och låna pengar genom Enklare, eller så sparar du ihop slantarna till nästa års europeiska festivalsommar.

  • Rock in Rio. Det här är festivalen som startade 1985 i Rio de Janeiro med bland andra Queen som dragplåster. Senare spreds Rock in Rio även till Lissabon, Madrid och Las Vegas – men festivalen kallas ändå Rock in Rio när den körs i dessa orter. 2019 firas festivalen i Rio mellan 27 september och 6 oktober. Några av banden som dyker upp i år är Foo Fighters, Bon Jovi och Iron Maiden. Festivalen är inte inriktad på enbart hårdare rock, så besökaren får i år även se exempelvis Red Hot Chili Peppers.
  • Aftershock Festival. Som kanske förstås av namnet hålls denna festival i ett jordbävningstätt område, nämligen i Kalifornien, närmare bestämt i Sacramento. Festivalen har hållits varje år sedan 2012. Årets upplaga går av stapeln 11-13 oktober och några av artisterna du kan avnjuta i värmen är Slipknot, Blink-182, Marilyn Manson och Stone Temple Pilots.
  • Hard Rock Hell. Det här är en av få festivaler i Europa som går efter sommaren. Det är en årlig festival som har hållits sedan 2007. I år går festivalen 7-10 november. Hard Rock Hell ligger på en stor campingplats i Wales, där man utnyttjar campingens lågsäsong. Några av årets artister är Dee Snider, Evyltyde, Kikamora och Ravenbreed. Det arrangeras även andra festivaler som HRH Punk, HRH Prog och HRH Blues.
  • Bloodstock Open Air. Den här festivalen kör årligen sedan 2005, och dessförinnan några år som en inomhusfestival. Den går andra helgen i augusti, så ni får sikta in er på 2020 års festival då den går av stapeln 6-9 augusti. Några av banden som är klara för nästa sommar är Sacred Reich, Vio-lence, Skindred och svenska Dark Tranquillity. Festivalen har hemmahamn i engelska Walton-on-Trent.
  • Euroblast Festival. Den här tredagarsfestivalen hålls årligen i Köln i Tyskland. Den har låtit tala om sig som en festival för progressiv metal eller progressiv musik överhuvudtaget. Festivalen har hjälpt många nya band att få in en fot i dörrspringan. Det signas en hel del nya skivkontrakt i Köln och festivalarrangörerna hjälper även några av banden till turnéer. Festivalen har en skön och ledig stil där många möten uppmuntras mellan artister och publik. Det hålls exempelvis flera workshops med de etablerade musikerna och ambitiösa noviser från publiken under festivalen. Årets festival inträffar 27-29 september och innehåller band som Between The Buried And Me, 22, GHOST IRIS och Tides From Nebula.

Förutom alla hårdrocksfestivaler som finns, kan man ofta höra de namnkunnigaste metalbanden på de stora eklektiska festivalerna typ Glastonbury och Download Festival.

clubblog