Power Metal

Power Metal är en subgenre inom musikstilen Heavy Metal. Termen Power Metal började användas redan på 1980-talet, men det var egentligen först på 90-talet som genren utvecklades till den musikstil som namnet förknippas med idag. Typiskt för musiken är de medryckande melodierna, den starka sången som ofta ligger i det högre röstregistret, det staccatoartade bas- och gitarrspelet samt de snabba, dubbla bastrummorna. Musikstilen har släktskap med Speed Metal, och inte minst Helloweens stilbildande album “Keeper of the Seven Keys part I”. Många av de typiska elementen går också att spåra bakåt i tiden, till exempel de dubbla bastrummorna som hördes redan på 70-talet hos band som Deep Purple, och den höga sången som bland annat Iron Maidens sångare Bruce Dickinson gjort sig känd för.

Genrens största namn

Det finns många klassiska Power Metal band som gjort avtryck i musikhistorien. Några av de mest kända är tyska Accept, kanadensiska Anvil samt Dio och Manowar från USA. De nordamerikanska namnen tillhör dock undantagen, då Power Metal främst är en europeisk angelägenhet. I Norden finns gott om etablerade namn som till exempel Sabaton och Hammerfall i Sverige, King Diamond i Danmark samt Nightwish och Stratovarius i Finland. Även om Power Metal fanns redan på 1980-talet, var det först i slutet av 1990-talet som genren tog fart ordentligt, i samband med att Hammerfall släppte sin debutskiva “Glory to the Brave” och Rhapsody (som senare blev Rhapsody of Fire) släppte debuten “Legendary Tales”. Därefter följde många andra efter med samma typ av trallvänliga melodier och episka, fantasy-inspirerade texter. Många Power Metal-band har släppt konceptalbum som är baserade på fantasyböcker och nationalepos. Några exempel är Blind Guardians album “Nightfall in Middle-Earth”, som bygger på Tolkiens Silmarillion, och Kamelots “Epica” som bygger på Faust av Goethe.

Långt ifrån Power Ballads

Det händer ibland att mindre insatta personer av misstag blandar ihop Power Metal med 80-talets pudelrockare, på grund av att de senare ofta och gärna ägnade sig åt power ballads. Men även om namnen påminner om varandra, befinner sig Power Metal ljusår från power ballads. Tempot är förstås den tydligaste skillnaden, då power ballads per definition håller ett lägre tempo medan Power Metal karaktäriseras av ett snabbt, ettrigt tempo. Men även estetiskt skiljer sig utövarna åt. Då pudelrockarna var glittriga, glammiga och extravaganta, med fluffiga peruker och maskeradkläder, har de flesta Power Metal-band en mörkare och mer jordnära look. Ser man på medlemmarna i grupper som Blind Guardian, Hammerfall och Accept så skiljer de sig faktiskt ganska markant från musikerna i grupper som Twisted Sister, Skid Row och Hanoi Rocks.

clubblog