Folk metal

Folk metal är en genre som kombinerar heavy metal med folkmusik, till exempel genom att inkludera folkinstrument eller särskilda, traditionella sångtekniker i musiken. Det är svårt att ange typiska drag för genren, eftersom den kan variera stort i sound, men några gemensamma nämnare (förutom folkinstrumenten) är att låttexterna brukar handla om mytologi, historia och natur. Det alla band i genren också har gemensamt är att de har kvar den tunga heavy metal-musiken som grund. Är man ett fan av genren får man med andra ord räkna med att lyssna med hörlurar istället för i högtalare, i alla fall om man har barn hemma som ska sova. Något som kan hjälpa att söva barn är att vagga dem, och då kan en versatil barnvagn som Bugaboo Donkey vara till hjälp. Kanske sover barnet till och med bättre om man vaggar det i takt till folk metal?

Genren utvecklades under 1990-talet, och ett av de första banden att spela denna genre av metal var det brittiska bandet Golgotha. Där anade man början av fusionen som skulle bli folk metal, eftersom de kombinerade NWOBHM med folkliga inslag på EP:n Dangerous Game. Den släpptes år 1984, men det var inte förrän i samband med att ett annat brittiskt band, Skyclad, släppte sitt debutalbum år 1990 som genren verkligen tog form. Några år senare började även band i andra delar av Europa att följa efter, och två band som är värda att nämnas i sammanhanget är Cruachan från Irland och Subway to Sally från Tyskland, som vardera utvecklade regionala varianter av folk metal som i sinom tid blev egna subgenrer: celtic metal och medieval metal. Ytterligare subgenrer inom folk metal är pirate metal och pagan metal.

Trots att genren med andra ord representerades av band i många länder runtom Europa sedan tidigt 1990-tal, var det inte förrän i början av 2000-talet som folk metal verkligen slog igenom, till stor del tack vare finska band som Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani och Moonsorrow.

clubblog