Symfonisk metal

Symfonisk metal är en svårdefinierbar genre på så sätt att den kan variera mycket i sitt sound. Det som förenar genren är dock att man kombinerar de klassiska metalinstrumenten, som trummor och elgitarr, med element från klassisk musik, som körsång, symfoniska instrument (ibland en hel orkester) och i vissa fall operasång. Det är inte ovanligt att band som spelar symfonisk metal har en sångerska som är klassiskt skolad, vilket har gett upphov till att genren ibland kallas operametal. Det är dock något missvisande, eftersom symfonisk metal långt ifrån alltid innehåller operasång.

De mest framträdande banden inom genren är Nightwish (från Finland), Within Temptation (från Nederländerna), Epica (också från Nederländerna) och Therion (från Sverige). Det dessa band har gemensamt är att de, förutom de orkestrala elementen som förenar alla band inom symfonisk metal, även använder sig av grepp som är vanliga inom filmmusik. Influenserna bakom genren i stort kommer annars från tidig goth metal, power metal och NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal). Dessa tidiga influenser hittas bland annat i Celtic Frosts album från 1987, Into the Pandemonium, där de började använda sig av symfoniska inslag i sin musik. Det var Celtic Frosts album från 1985, To Mega Therion, som gav bandet Therion inspiration till sitt namn, vilket tydligt visar bandets influens på genren.

Ett annat drag som är vanligt inom symfonisk metal, där Nightwish återigen är ett ledande exempel, är att texterna berättar historier. Självklart gör alla sångtexter det i större eller mindre utsträckning, men istället för att bara berätta om känslor eller personliga erfarenheter kan låttexterna inom symfonisk metal berätta episka sagor, eller handla om andras livsöden. Mytologi och fantasy är vanliga teman. Ett perfekt exempel på detta är ”Wishmaster” av Nightwish, med rader som ”A dreamy-eyed child staring into night / On a journey to storyteller’s mind” och ”A maiden elf calling with her cunning song / ‘Meet me at the Inn of Last Home’”. Om du älskar episka berättelser och fantasy, kan symfonisk metal med andra ord vara en genre för dig. Något annat som kan passa dig är en prenumeration på Storytel.se, eftersom du där får tillgång till tusentals e-böcker varje månad – och därmed även tusentals episka berättelser!

clubblog