Glam metal/hair metal

 

Genren glam metal kan sägas vara en blandning mellan heavy metal och 1970-talets glamrock. Musikstilen föddes i USA med band som Alice Cooper, Kiss och New York Dolls och hade sin storhetstid under 80- och tidigare delen av 90-talet.

Musikaliskt sett var glamrocken starkt influerad av hårdrocken, men man använde sig mer av lättlyssnade melodier, samt uppfann de klassiska power-balladerna med texter om kärlek, längtan och lust.

Inspiration till estetik och kläder hämtades till största delen från 70-talets glamrockscen med bland annat långt hår, glitter, smink och högklackade skor. Betydelsen av ett genomtänkt och iögonfallande utseende blev allt viktigare tack vare MTV och den stora spridningen av musikvideor.

År 1981 släpptes det som kan betraktas som det första glamrock-albumet, nämligen Mötley Crues Too Fast for Love. I samma veva bildades också band som Quiet Riot, Kiss och Def Leppard. Flera av de stora banden hade sitt ursprung i Los Angeles.

I mitten av 80-talet hade glamrocken blivit mainstream och tagit sig in på topplistorna med buller och bång. Det svenska bandet Europe släppte skivan The Final Countdown vilken blev en enorm succé runt om i hela världen. Guns ‘n’ Roses, som spelade en lite råare typ av musik, slog igenom och blev ett av genrens absolut största band genom tiderna, tillsammans med Bon Jovi som behöll sin popularitet i över tjugo år.

I mitten av 90-talet blev glamrockbanden på många håll utkonkurrerade av den nya spirande genren grunge och även om många band försökte ändra sitt sound för att hålla sig kvar i hetluften kan man säga att glamrock-eran tog slut i och med det, även om den haft något av en revival under mitten av 2000-talet.

clubblog