Thrash Metal och Death Metal

 

Thrash Metal

Thrash metal är en hårdare och snabbare musikstil som såg dagens ljus under 1980-talet i och med influenser från hardcorepunken. Den var delvis också en reaktion mot den “snällare” glamrocken.

Musikaliska kännetecken är extremt snabbt gitarrspel med distat ljud och komplexa solon. Trummisen använder ofta två bastrummor för att få ett tyngre driv i musiken och de många gånger samhällskritiska texterna framförs med en aggressiv sångstil.

Det kanske mest kända bandet inom thrash metal är Metallica, som släppte sin skiva Ride the Lightning år 1984, vilket därmed blev höjdpunkten för genren. Inom ett par år gav banden Slayer och Megadeth ut lika legendariska skivor.

I början av 90-talet hade thrash metal-musiken dock haft sin glansperiod och började så smått konkurreras ut av den nya alternativa rocken och grungen. Metallica, liksom flera andra band, ändrade sound till ett mer radiovänligt sådant, medan vissa andra utvecklades mer till att likna den nya sub-genren death metal.

Några svenska thrash metal-band är Crucified Barbara, The Haunted och Raise Hell.

Death metal

Death metal är så att säga en ännu mer extrem variant av heavy metal, där musiken har mycket gemensamt med thrash metal, men där ännu mer tonvikt läggs på de yttre attiraljerna, samt anspelningarna på ockultism och skräck.

Musikaliska kännetecken är kraftigt distade gitarrer, aggressivt trumspel, samt growl- och/eller skrikande sångteknik.

De amerikanska banden Death och Possessed anses vara de första riktigt tongivande inom genren, men snart spred sig musikstilen vidare till Europa och Australien.

Under 1990-talet avtog dock musikstilens popularitet och i början av 2000-talet var det många som ansåg att den i praktiken dött ut.

Låttexterna är mycket kännetecknande och behandlar ämnen såsom våld, satanism, ockultism och samhällskritik. Eftersom death metalen uppstod vid samma tidpunkt som splatter-filmerna återfinns många gemensamma teman, exempelvis tortyr, stympning och psykiska sjukdomar.

Texter om satanism och anti-kristendom introducerades av Slayer och utvecklades av band som Morbid Angel och Possessed, liksom det svenska bandet Entombed.

På grund av detta har death metal-band ofta drabbats av censur och förhindrats att ha konserter på flera håll i världen. De har också anklagats för att ha dåligt inflytande på ungdomar, och påverkat dem till att begå våldsamma handlingar. Huruvida detta stämmer eller inte råder det fortfarande delade meningar om enligt forskarna.

clubblog