Historia och kännetecken

 

Heavy metal är en genre av rockmusik som uppstod främst i USA och England på 1960-talet. Inspirationen hämtades från bluesrock och den psykedeliska rocken, men kompletterades nu med ett hårdare sound och en tuffare image. De tre största banden i början var Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath, varav särskilt de senare använde sig mycket av symbolik kopplat till ondska, djävulen, döden och så vidare.

Till skillnad från traditionell rockmusik är heavy metal-låtar ofta uppbyggda kring ett riff som upprepas gång på gång, varav det mest kända kanske är riffet i Deep Purples låt Smoke on the Water. Texterna kan handla om allt från kärlek till vardagssaker, men tonvikten ligger oftast på den musikaliska dimensionen snarare än den textmässiga.

Här följer en kronologisk översikt över heavy metalens historia.

1960-talet

Det är naturligtvis svårt att slå fast exakt när och var genren heavy metal uppstod. Åsikterna går isär huruvida det var Led Zeppelin eller Black Sabbath som var det allra första heavy metal-bandet, men det fanns givetvis hårdare rockmusik redan innan dem. Bandet Steppenwolfs klassiska låt Born to be Wild från 1968 innehåller frasen “heavy metal thunder”, vilket är det första kända omnämnandet av begreppet. I samma veva hade också punkmusiken börjat spira i USA i och med bandet The Stooges med Iggy Pop som frontfigur.

1969 släppte Led Zeppelin sitt självbetitlade debutalbum, där de nya och innovativa inslagen var dominerande distade elgitarrer och en typisk vrålande sångstil.

1970-talet

I början av decenniet släppte Black Sabbath och Deep Purple sina första album och Black Sabbath, med sångaren Ozzy Osbourne i spetsen, renodlade de ockulta inslag som skulle komma att bli kännetecknande för hela genren. Anspelningarna på döden, makabra sångtexter och extravaganta scenutstyrslar plockades upp av bland annat de brittiska banden Alice Cooper och Judas Priest.

I mitten av 70-talet växte punkmusiken sig stark, vilken var en motreaktion mot heavy metal-musiken som karaktäriserades av många komplicerade gitarrsolon, långa låtar och banala texter. Punken handlade istället om att göra det så enkelt som möjligt – låtarna var uppbyggda av två eller tre ackord, låtarna var korta och texterna ofta politiska eller samhällskritiska.

Försäljningen av heavy metal-skivor sjönk kraftigt. Trenden bröts dock av bandet Motörhead, som på sätt och vis kombinerade punk med hårdrock, och de efterföljdes inom kort av band som Iron Maiden och Saxon.

1980- och 90-talet

I och med 80-talet gick heavy metalen från att ha varit en musikalisk subkultur till att bli mainstream och placera sig högt på topplistor runt om i världen. TV-kanalen MTV bidrog till att öka populariteten tack vare musikvideons uppkomst och band som Van Halen, Scorpions och Mötley Crue sålde miljontals album. Det var också under 80-talet som genren började dela upp sig i flera olika sub-genres, varav glamrocken kanske var den mest framträdande under denna tid, i och med band som Bon Jovi och Europe.

clubblog